Elektrische kookplaat
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Een elektrische kookplaat is een keukenapparaat dat elektriciteit omzet in warmte via verwarmingselementen om voedsel te bereiden.
Omschrijving
Elektrische kookplaten worden vaak in aanrechtbladen geïnstalleerd. Er zijn verschillende typen, zoals kookplaten met gietijzeren platen, keramische kookplaten en inductiekookplaten. Gietijzeren platen worden aan de onderkant verwarmd door een elektrische spiraal en geven warmte door via geleiding. Keramische kookplaten hebben een glazen plaat met daaronder een gloeispiraal die werkt als een straalkachel en warmte overdraagt via infraroodstraling. Inductiekookplaten gebruiken een elektrische spoel om een magnetisch veld op te wekken dat direct de bodem van een pan met een magnetiseerbare bodem verwarmt. Dit maakt inductie energiezuiniger en sneller. Halogeenkookplaten, met een halogeenlamp in plaats van een spiraal, worden minder geproduceerd.
Aansluiting
Elektrische kookplaten vereisen een aansluiting op het elektriciteitsnet. Het benodigde type aansluiting hangt af van het vermogen van de kookplaat. Kookplaten met een laag vermogen (tot ongeveer 3680 Watt) kunnen worden aangesloten op een standaard 1-fase stopcontact met 16A zekering. Kookplaten met een hoger vermogen (tussen circa 3680W en 7400W) vereisen vaak een 2-fasen aansluiting, ook wel kookgroep genoemd, die bestaat uit twee gekoppelde 230V/16A automaten en een Perilex aansluiting. Kookplaten met een zeer hoog vermogen (boven 7400W) kunnen een 3-fasen aansluiting nodig hebben. Bij het installeren van een elektrische kookplaat met een Perilex aansluiting is het essentieel dat de bedrading correct wordt aangesloten op basis van het schema van de kookplaat en overeenkomt met de aansluiting in het stopcontact. Vanwege de complexiteit en veiligheidsrisico's, met name bij aansluitingen met meerdere fasen, wordt geadviseerd om de installatie te laten uitvoeren door een gekwalificeerde elektricien.
Onderhoud
Regelmatig schoonmaken van het oppervlak van de elektrische kookplaat is belangrijk, vooral bij keramische en inductieplaten, om vlekken en aangebrande etensresten te voorkomen en de levensduur te verlengen. Aangezien het oppervlak van inductieplaten niet heet wordt, is schoonmaken hiervan doorgaans eenvoudiger dan bij keramische kookplaten.
Vergelijkbare termen
Inductiekookplaat
Gebruikte bronnen: